LOK voor artsen

Euthanasie: wie beslist er finaal? Waar gaan we als maatschappij naartoe? Welke zorg willen we (geven)? Waarom ben jij arts geworden?

Een fantastische LOK vergadering in het prachtige Genk, met de geriaters van Limburg. Dank Charlotte De Clercq voor de uitnodiging. Een zware materie toch luchtig kunnen brengen: daar gaan we voor.

Wil jij jouw LOK vergadering ook verrijken met hands on ethiek: diepgravend, uitdagend en praktijkgericht? Contacteer me.

Lean management

 

Dank Zorgondersteuning voor de uitnodiging om te spreken op het Lean Congres De kracht van LEAN in Zorg en Welzijn.

Strategie


Welke keuzes kunnen en moeten we maken als organisatie? We leven en werken in tijden van schaarste. Er is veel zorg nodig én er zijn grote tekorten (middelen, personeel, tijd, …).

Door hands on begeleiding van strategische denkdagen begeleid ik de bestuurders van het woonzorgcentrum OLV van de Kempen Ravels. Van inspiratie naar implementatie, van theorie naar praktijk. Het traject begint.

Hou zou jij willen wonen?

 

Hoe zou jij willen wonen?

Onlangs sprak ik op het Primavera (https://lnkd.in/dCS4Wa_P) congres ‘Zorgen voor Morgen’ (https://lnkd.in/d7HQAt-8). Zorg, dat gaat niet over anderen, het is geen ‘ver van mijn bed show’. Dat gaat over jou en mij. 1 op 5 van ons zal dementie krijgen (Expertisecentrum Dementie Vlaanderen). Dat betekent: jij of iemand die jou dierbaar is. ‘Zorgen voor morgen’ vertrekt dan ook van de vraag: “Hoe zou jij willen wonen?”

Graag laat ik mensen uit de zaal aan het woord:

  • “Fijne uiteenzetting ook van Simon Godecharle over oa het mensbeeld 🫂en hoe dit mensbeeld heel de zorgsector mee bepaalt. In een uiterst amusante monoloog kwam hij tot de kern van waar de frictie ⚡️vandaag zit: zijn we nog solidair? Vinden we het probleem van enkelen in de maatschappij nog ‘ons’ probleem? Vinden we nog dat mensen die niet (langer) productief zijn nog een bijdrage hebben? En hoe positioneren we onze zorgorganisaties in een maatschappij waar dit, anders dan voordien, niet langer vanzelfsprekend is?” (Sarah Renaerts)
  • “Gecharmeerd door de woorden en humoristische stijl van Simon Godecharle die (speciaal voor ons? 😉) bevestigde dat een leidend kompas een absolute noodzaak is. “Waarom stappen mensen op de bus van jouw organisatie?” Omdat ze dromen van de bestemming en niet omdat het “leuk ” is op jouw bus. Het gaat niet om het leuke maar om het betekenisvolle,er zijn voor een ander en een verschil kunnen maken. De waarden van ons kompas worden pas “waardenvol” in de praktijk, door het verhaal dat we elke dag brengen. En ook nog dit: we zetten bewoners centraal vanuit het idee: “dit gaat over iemand anders, maar het gaat over ons”. De vraag is niet waar ZE willen wonen maar waar WE willen wonen. De vraagstukken uit de zorg plakken ook op ons vel.” (Els Vanparys)

Dank aan de sprekers, het publiek, de organisatie: het was boeiend. Dank aan Marinus Meijer voor de mooie foto’s.

Euthanasie vandaag in België

 

Een clash… Zo voelt het soms voor zorgverleners, zeker bij de zorg rond het levenseinde. Een clash tussen de vragen in de praktijk en de wetgeving. Vragen rond euthanasie die niet in het wettelijk kader passen. De morele stress: de stress die je voelt omdat je de zorg die je wil geven, niet kan geven.

In mijn lezing gingen we interactief aan de slag om praktijkgericht, diepgravend en uitdagend stil te staan bij maatschappelijke evoluties. Hoe kunnen we het blijven volhouden als zorgverleners? Waar gaan we voor? Wat is onze drive? Hoe kunnen we de morele stress ombuigen tot morele veerkracht? Inspiratie én concrete take aways: daar gaan we voor.

Dank Palliatief Netwerk Arrondissement Turnhout voor de uitnodiging. Ook dank aan Ilse Decorte voor haar boeiende lezing.

Ethisch leiderschap

 

“Simon, ethisch leiderschap en inspiratie is knap, maar hoe zit dat in de praktijk? Kan je handen en voeten geven aan dat denken?”

Dank Dominique Vandijck voor de vragen en voor de uitnodiging om als gastdocent mijn visie en praktijkervaring vanuit alle sectoren van de gezondheidszorg en welzijn te brengen aan de leiders van morgen. De studenten van de Master of Science in het management en het beleid van de gezondheidszorg (Universiteit Gent) mogen boeien en begeleiden is een eer.

Volgende week kom ik weer langs, voor het tweede deel van deze lessenreeks. Van theorie naar praktijk, van uitputting naar veerkracht.

Werken in de zorg is uitdagend. Laat ons helpen en ondersteunen vanuit visie en passie.

Change management

Werken in de zorg is soms zwaar, én het is de mooiste job die er is. Een markante identiteit, dat geeft een buy in, dat voedt engagement. Durf achter je overtuiging te staan. Overtuigde organisaties overtuigen.

Design thinking, lean management, agile, scrum én ethiek…. Inspiratie, motivatie, passie én efficiëntie. Dat was de insteek van een boeiend symposium met geweldige mensen in het prachtige Oostende: https://lnkd.in/ez-knhqn

Wil je top of mind blijven? Wil je geëngageerde medewerkers? Ik help je graag, hands on en op jouw maat: www.simongodecharle.be

Allison Christiaen Nick Marlein EEG GROUP Zorgondersteuning vzwBZIO #lean

Volhouden in de zorg

 

Een dynamische vorming aan de leidinggevenden van Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL). Diepgravend, uitdagend en praktijkgericht. Theorie afgewisseld met hands on oefeningen. Dank voor de waardering, dank voor de sfeer, dank Kurt Surmont voor de uitnodiging. Voor de review laat ik graag de mensen zelf aan het woord. Dank Uschi Colemonts. Tot de volgende sessie!

Symposium

Een symposium in het Olympisch stadion van K. Beerschot V.A. Jawel! Een geweldige, unieke setting voor een knappe groep mensen. De toekomst van ‘beschut wonen’ in de geestelijke gezondheidszorg en de stap naar ‘supported housing’. Hoe kunnen we de beste zorg geven? Wie is aan zet?  Een eer om de moderator/host van dit symposium te mogen zijn.

Een extra woord van erkenning aan dr. Luc Lancelot die vandaag in de bloemen werd gezet voor al zijn werk, al zijn inzet en al zijn engagement. We vieren zijn pensioen en vieren wie hij is en blijft.

#supportedhousing #IBW

Zorggroep Multiversum Peter Dierinck Jan Olthof Katrien Jacobs Van Houtven Nicole Lieve De Backer Tom Vansteenkiste dr. Luc Lancelot

Zingeving

Wat een boeiend congres! “Wanneer gebruik misbruik wordt… Psychoactieve medicatie onder de loep”. https://lnkd.in/eZajpR_6

Knappe sprekers, sterke boodschap. Zelf sprak ik over het belang van een sterke identiteit met een duidelijke visie. Spreek heldere taal, authentiek: walk the talk. Vandaag blijven kiezen om kansen te geven aan kwetsbare mensen, wordt steeds moeilijker. Laat ons samenwerken, laat ons echt spreken. Jouw probleem is wél ook mijn probleem!

Dank Eric Nysmans voor de uitnodiging! Dank Jan Bertels voor de sterke samenvattende reflecties.

WELZIJNSZORG KEMPEN Lieven Janssens Kaatje Popelier Fien Engels Mathias Peeters Tina Depoorter Anne Meeus