Geen onderdeel van een categorie

Hoe herken je een leider? Hij of zij draagt een magische ring…

Lang geleden, in een land hier ver vandaan, leefde een wijze en rijke keizer. Iedereen vond hem geweldig. Hij vond het heel leuk dat iedereen hem geweldig vond.

Een van de ministers van de keizer wou ook graag alle aandacht. Hij sprak luid, droeg opvallende kledij en bemoeide zich met alles. De keizer was dit beu en wou hem een lesje leren. “Ik zal hem vragen iets te vinden dat niet bestaat” dacht hij.

“Hey, jij daar, kom eens hier!” riep de keizer. “Oh majesteit, als u roept kom ik onmiddellijk.” antwoordde de minister. “Ik heb iets nodig en jij bent de enige die het kan vinden.” sprak de keizer plechtig. “Oh majesteit, wat een eer om voor u datgene te mogen vinden dat ik alleen kan vinden!” riep de minster luid.

“Breng mij een magische ring. Deze ring moeten iemand die dolgelukkig is, terug rustig maken, en iemand die doodongelukkig is, terug kalmer maken. Het is de magische ring van het evenwicht. Ik wil die ring dragen op onze feestdag. Je hebt één maand de tijd om de ring te vinden en aan mij te geven”, sprak de keizer.

De minister zocht overal maar vond het niet. Wanneer de avond voor de feestdag aanbrak, sprak hij radeloos een juwelier aan. “Heb jij deze magische ring?” De juwelier zweeg, nam een oude ring en graveerde er iets in. “Hier”, zei hij, “dit is je magische ring.”

De minister bracht de ring naar de keizer. De keizer was verbaasd dat hij de ring gevonden had. Wanneer de keizer keek naar de tekst, verdween de arrogante grijns van zijn gezicht. Hij las:

“Ook dit zal voorbij gaan”

(*dit verhaal is gebaseerd op de legende van de joodse koning Salomon en de ring)

Wanneer we bang, verdrietig, eenzaam zijn, weet: ook dit zal voorbij gaan.
Wanneer we denken dat we aan de top van de wereld staan en we ons beter voelen dan alle anderen, weet: ook dit zal voorbij gaan.

Het zijn woorden van troost, bescheidenheid, reality checks, evenwicht. Vanuit dit evenwicht durven we zelf te vallen zodat we terug kunnen opstaan. Vanuit dit evenwicht helpen we graag anderen terug recht te staan en veroordelen we niemand wanneer die valt…

#filosofie #spiritualiteit #leiderschap